ارشیو پرسش وپاسخ
پرسش وپاسخ های حقوقی
1 بنده پس از معرفی و نشان دادن محل ، زمین سند دار و دارای پروانه ساختی را از شخصی خریداری نموده ام . اما اکنون با مراجعه به شهرداری متوجه شدم که این ملک در این مکان قرار نداشته و فروشنده در زمان معامله عمداً یا سهواً مکان دیگری را به بنده معرفی نموده است ! تکلیف چیست ؟ متشکرم .
با سلام
اگر بتوانید اثبات کنید که فروشنده ملک دیگری را به شما نشان داده است ولی مبیع فی الواقع جای دیگری است، مورد از موارد اشتباه در خود موضوع معامله است و عقد طبق ماده ۲۰۰ قانون مدنی باطل است ولی ابطال عقد هم ممکن است به ضررتان باشد چون هم ملک را از دست میدهید و هم باید دنبال ثمن بیافتید.
2با سلام و احترام استاد گرانقدر می خواستم بپرسم در صورتی که واحد پیش خرید شده را نتوانم از پیش خریدار اول تحویل بگیرم و سازنده و مالک ساختمان را نیمه کاره رها کند ، و زمان تحویل سند هم رسیده باشد آیا باز بنده باید خسارت تاخیر در تحویل را از پیش خریدار اول بگیرم، چون قرارداد بنده با پیش خریدار اول است، پس بنده کی می توانم به واحد خودم برسم اگر که ساختمان به صورت نیمه کاره رها شده باشد. در نهایت دادگاه چه حکمی صادر می کند آیا می تواند بگوید پول خود را بگیر رضایت بده که در این صورت بنده میلیون ها تومان ضرر می کنم. سپاسگزارم.
با سلام
دعوای الزام به ساخت و تکمیل و تحویل و… علیه مالک و سازنده و پیش خریدار اول مطرح کنید. دعوای خسارت را علیه پیش خریدار اول اقامه کنید
3
4
5باسلام واحدی در یک مجتمع مسکونی ۱۶۱واحدی خریداری کرده ام که ظاهرا این طبقه قبلا وعده داده شده بود که قراره لابی باشه ولی الان ۱۶واحد مسکونی هستش.آیامالکان سایر طبقات میتوانند نسبت به تخریب این طبقه اقدام کنند؟اقدام مناسب و پیگیری مناسب از جانب من چی می تونه باشه؟ باتشکر
با سلام
اگر اقدامات سایرین موجب شود که حق شما در مشاعات و یا قدر السهم شما از عرصه مجتمع تضییع شود رضایت شما لازم است
6سلام استاد بزرگوار خودرویی متعلق به خودم را فروختم قولنامه در بنگاه نوشتیم وتمام پول را دریافت کردم پلاک را در مرکز تعویض پلاک فک کردیم(شناسنامه جدید خودرو به نام خریدار صادر شد و پلاک خریدار بر روی ماشین نصب شد)،اما هنوز سندکمپانی خودرو در دفتر ثبت بدلیل کمبود وقت بنام خریدارنشده وماشین به ایشان تحویل دادم،اگه جرم یا تصادفی بااین خودرو رخ بدهد ،ایا مسولیتی بامن است؟
با سلام؛
در خصوص انتقال خودرو با سند شناسنامه خودرو و یا سند رسمی دفترخانه بین اداره ثبت و پلیس راهور اختلاف نظر است ولی عملاً با تنظیم شناسنامه خودرو مسئولیت از شما ساقط می شود. به هر حال پیگیر تنظیم سند رسمی انتقال در دفترخانه هم باشید.
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
پرسش وپاسخ های کیفری
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
پرسش و پاسخ خانواده
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
سوالات مطروحه در شعب خانواده
اهم سوالات مطروحه در شعب خانواده
1- مصاديق نفقه چيست ؟ نفقه اختصاصي به فرزند با همسر چه تفاوتي دارد ؟
ý ماده 1107 قانون مدني مقرر مي دارد نفقه عبارت است از همه نياز هاي متعارف و متناسب با وضعيت زن از قبيل مسكن ، البسه ، غذا ، اثاث منزل و هزينه هاي درماني و بهداشتي و خادم در صورت عادت يا احتياج به واسطه نقصان يا مرض .
در تفاوت نفقه اختصاصي همسر با فرزند به استناد ماده 1206 قانون مدني بايد گفت زوجه در هر حال مي تواند براي نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا نمايد و طلب او از بابت نفقه مزبور ممتاز بوده و در صورت افلاس يا ورشكستگي شوهر ، زن مقدم بر غرما خواهد بود ولي اقارب نسبت به آتيه مي توانند مطالبه نفقه نمايند .
همچنين به استناد ماده 1204 ق م نفقه اقارب عبارت است از مسكن ، البسه و غذا و اثاث البيت به قدر رفع حاجت با در نظر گرفته درجه استطاعت منفق .
2- حكم ضروري با غيابي چه تفاوتي دارد ؟
ý حكم دادگاه حضوري است مگر اينكه خوانده يا وكيل يا قائم مقام يا نماينده قانوني وي در هيچ يك از جلسات دادگاه حاضر نشده و به طور كتبي نيز دفاع ننموده باشد و يا اخطاريه ابلاغ واقعي نشده باشد . ( ماده 303 قانون آئين دادرسي مدني )
3- به لحاظ قانوني ابلاغيه هاي موضوع ماده 70 چه اعتباري دارند ؟
ý به ابلاغيه هاي موضوع ماده 70 ابلاغ قانوني مي گويند و آراء صادره در اين موارد غيابي خواهد بود .
4- آيا آراء صادره از شورا داراي ضمانت اجرايي است ؟ اعمال ماده 2 يا توقيف اموال در چه زماني قابل انجام مي باشد ؟
ý بله ، بر اساس مواد 36 و 37 قانون شوراهاي حل اختلاف اجراي احكام شورا حسب مورد تابع مقررات اجراي احكام مدني و كيفري دادگاه ها خواهد بود . در مرحله اجراي احكام حقوقي و پس از تشكيل پرونده اجرايي ، چنانچه اموالي از محكوم عليه در دسترس باشد ، نسبت به توقيف آن و استيفاي محكوم به از آن اقدام خواهد شد در غير اين صورت بنا به تقاضاي محكوم له حسب دستور قاضي شورا نسبت به جلب و حبس محكوم عليه تا پرداخت محكوم به و يا اثبات اعسار وي بر اساس ماده 2 قانون نحوه اجراي محكوميتهاي مالي اقدام خواهد شد .
5- نفقه معوقه در چه زماني شامل زوجه نمي شود ؟
ý بر اساس ماده 1206 قانون مدني زوجه در هر حال مي تواند براي نفقه معوقه خود اقامه دعوي نمايد وليكن استحقاق وي در دريافت نفقه بر اساس ماده 1108 قانون مدني منوط به تمكين وي از همسرش و يا داشتن مانع مشروع در عدم تمكين طبق ماده 1115 قانون مدني مي باشد .
6- نفقه فرزندان پسر و دختر تا چه زماني به عهده پدر مي باشد ؟
ý نفقه اولاد بر عهده پدر است (ماده 1199) . نفقه فرزند دختر تا زماني كه ازدواج نكرده و يا شاغل نشده است بر عهده پدر مي باشد و نفقه پسر تا زمانيكه تحصيل كند تا سن 33 سالگي و مواردي تا سن 25 سالگي نيز ديده شده كه به عهده پدر است .
7- در اجراي رأي استرداد جهيزيه چه نكاتي واجب الرعايه است ؟
ý با توجه به اينكه بر اساس ماده 26 قانون شوراي حل اختلاف ، اجراي احكام در شورا تابع مقررات قانون اجراي احكام مدني و مانند اجراي احكام صادره در دادگاهها مي باشد لذا علاوه بر رعايت قواعد عمومي اجراي احكام مدني من جمله ضرورت قطعيت رأي صادره قبل از صدور اجرائيه ، رعايت تبصره 2 ماده 306 قانون آئين دادرسي مدني در خصوص اخذ تأمين مناسب يا ضامن معتبر قبل از اجراي احكام غيابي و ساير موارد ، در اجراي حكم استرداد جهيزيه اختصاصاً مشخص بودن نوع و مارك و خصوصيات دقيق كالا و رعايت آن از جانب دادورز در جهت تحويل اقلام به محكوم له ، رعايت مواد 39 و 46 قانون اجراي احكام مدني در موارد عدم دسترسي يا تلف شدن عين محكوم به و ماده 64 قانون مذكور در مقام اجراي حكم در صورت وجود مال در محلي كه در آن بسته است و شخصي در محل حضور ندارد و يا در را باز نمي كند مبني بر ضرورت حضور نماينده دادستان لازم الرعايه است .
8- تأييد نشاني مورد درخواست خواهان نسبت به خوانده از مصاديق تأمين دليل است يا تحصيل دليل ؟ آيا شوراي حل اختلاف صالح به تحصيل است يا خير ؟
ý از مصاديق تأمين دليل است . تأمين دليل در صلاحيت شورا مي باشد . ( بند 5 قسمت الف ماده 7 آئين نامه اجرائي شوراهاي حل اختلاف )
9- آيا اثبات اشتغال به كار فرزند يا فرزنداني كه با آراء صادره مشمول دريافت نفقه از والد خويش بوده اند ؛ مسقط نفقه است يا خير ؟
ý به استناد ماده 1197 قانون مدني ( كسي مستحق نفقه است كه ندار بوده و نتواند به وسيله اشتغال به شغلي وسائل معيشت خود را فراهم سازد ) بنابراين با اثبات به كار فرزندان ، پرداخت نفقه توسط پدر ساقط خواهد شد .
10- نحوه محاسبه مهريه عندالمطالبه زوجه قانوني و شرعي كه رابطه زوجيت آنان بواسطه فوت همسر منقطعه شده است ، چگونه خواهد بود ؟
ý برابر مفاد ماده 1082 قانون مدني و آئين نامه اجرايي شوراي حل اختلاف قانون الحاق ماده 3 در مواردي كه مهريه زوجه بايد از تركه زوج متوفي پرداخت شود تاريخ فوت مبناي محاسبه مهريه خواهد بود .
نحوه محاسبه : مبلغ مهريه مندرج در عقدنامه × عدد شاخص در سال قبل از سال فوت
عدد شاخص در سال وقوع عقد
11- آيا به زوجه اي كه همزمان در منزل همسر خويش ، با هم زندگي مي كنند ، با طرح موضوع خواسته در دادخواست تقديمي به شورا نفقه معوقه تعلق مي گيرد يا خير ؟
ý با توجه به سكونت زوجه به اتفاق همسر در منزل مشترك كه اصل به پرداخت نفقه به زوجه است مگراينكه زوجه دلايلو مداركي ارائه نمايد كه نفقه پرداخت نشده و يا مكفي نمي باشد .
12- در صورتيكه محكوم عليه (پدر) محكوم به پرداخت نفقه فرزند شده و حدود يك سال است كه پس از صدور اجرائيه از پرداخت مبلغ محكوميت امتناع نموده است ، آيا تأدديه كامل محكوم به از حقوق ماهانه محكوم عليه به شرط تأمين ميزان آن امكان پذير است ؟
ý ماده 96 قانون اجراي احكام مدني مقرر مي دارد از حقوق و مزاياي كاركنان سازمان ها و موسسات دولتي يا وابسته به دولت و شركت هاي دولتي و شهرداري ها و بانك ها و بنگاه هاي خصوصي و نظائر آن ، در صورتيكه داراي زن يا فرزند باشند ، ربع و در غير اين صورت ثلث توقيف مي شود .
13- آيا شورا صالح به رسيدگي به خواسته خواهان مبني بر تاديه مهريه به ميزان 350 عدد سكه تمام بهار آزادي مقوم به 000/000/30 ريال مي باشد ؟
ý بله ، در صورتيكه خوانده يا وكيل وي تا پايان اولين جلسه دادرسي اعتراض به اصل خواسته خواهان نكرده باشند (بند 4 ماده 62) ( ماده 87 ق آ د م )
14- حكم و قرار چه تفاوتي با هم دارند ؟
ý احكام ممكن است حضوري يا غيابي باشند ليكن قرار غيابي نداريم چون در قانون آن طوريكه حكم را به غيابي و حضوري تقسيم نموده قرار را به حضوري و غيابي تقسيم نكرده است ( مواد 305 ، 306 ، 307 و 308 ق . آ . د .م)
همچنين اعاده دادرسي نسبت به قرار ها جايز نيست و صرفاً نسبت به احكام مي توان تقاضاي اعاده دادرسي كرد .
( ماده 426 ق آ د م ) و حكم هميشه از جانب دادگاه صادر مي شود ولي قرار ممكن است از جانب دادگاه يا مدير دفتر باشد ( ماده 54 و 56 ق آ د م ) چنانچه رأي دادگاه راجع به ماهيت دعوا و قاطع آن به طور جزئي يا كلي باشد حكم در غير اين صورت قرار ناميده مي شود ( ماده 299 ق آ د م )
اگر رأي دادگاه به صورت قرار باشد و قرار در تجديدنظر خواهي نقض شود ، پرونده را براي رسيدگي ماهوي به دادگاه بدوي ارسال مي نمايد و اگر رأي بصورت حكم باشد و در تجديدنظر نقض شود خود رسيدگي ماهوي كرده رأي صادر مي نمايد .
15- آيا به فرزند زوجه كه در مدت نكاح موقت باردار شده و هويت فرزند مولود نيز مورد تشكيك و ترديد نيست ، نفقه تعلق مي گيرد ؟
بر اساس ماده 1199 ق م نفقه اولاد بر عهده پدر است .
16- صدور آراء كلاسه پرونده هايي كه عليرغم ابلاغ واقعي مرحله اول و دوم به خوانده ، لهذا در جلسه رسيدگي حضور نيافته چگونه است ؟
به استناد ماده 303 قانون آئين دادرسي مدني در صورت ابلاغ واقعي به شخص خواهان آراء حضوري صادر مي شوند .
11
12
پرسش وپاسخ های امور حسبی
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
حداقل پرسش و پاسخ هاي حقوقي
پرسش و پاسخ هاي حقوقي
1- آيا رسيدگي به پرونده متشكله انحصار وراثت با وجود ورثه در مورد تشكيل پرونده حضور وكيل الزامي است ؟
ý جهت تشكيل پرونده انحصار وراثت طبق ماده 306 قانون امور حسبي ، حضور احدي از وراث يا نماينده قانوني وراث يا وكيل وراث الزامي است .
2- آيا رسيدگي به چك هاي مفقودي در صلاحيت شورا مي باشد ؟
ý طبق ماده هاي 9 و 11 قانون شوراها كه در حيطه صلاحيت هاي ذاتي شورا است و موضوع غير مالي در صلاحيت شورا نمي باشد .
3- وديعه واريزي به صندوق امانات دادگستري در دعوي موجر و مستأجر چه زماني و طي چه شرايطي به مستأجر مسترد خواهد شد ؟
ý وديعه واريزي بعد از تخليه در صورت عدم طرح دعواي مطالبه وجه از سوي موجر در اين خصوص (طبق ماده 4 قانون روابط موجر و مستأجر مصوب 26 مرداد 1376 )
4- آيا به خواسته مراجعين در خصوص مفقودي گوشي هاي تلفن همراه در شوراها رسيدگي مي شود ؟
ý طبق مواد 9 و 11 قانون شوراها كه در حيطه صلاحيت هاي ذاتي شورا است و موضوع غير مالي در صلاحيت شورا نمي باشد .
5- بعضاً مشاهده مي شود كه برخي شركت هاي بيمه از جمله بيمه رازي مراجعين خويش را كه خواهان صدور بيمه نامه مجدد پس از مفقودي آن هستند به شوراي حل اختلاف ارجاع مي دهند ، آيا رسيدگي به خواسته مذكور از وظايف شورا مي باشد ؟
ý در صلاحيت شورا نمي باشد بعلت غير مالي طبق ماده هاي 9 و 11 قانون شوراها كه در حيطه صلاحيت هاي ذاتي شورا است و طبق ماده 89 مورد بند 1 ماده 84 هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحيت مي نمايد و طبق ماده 27 عمل مي كند .
6- در بسياري از موارد شركت هاي تلفن همراه اول بويژه ايرانسل مراجعين خود را كه خواسته آنان اخذ پرينت مكاتبات مي باشد به شوراي حل اختلاف ارجاع مي نمايد ، آيا رسيدگي به خواسته مذكور از وظايف شورا مي باشد ؟
ý طبق ماده هاي فوق در صلاحيت شورا نمي باشد مگر به جهت اخذ تأمين دليل باشد .
7- جهت تشكيل پرونده انحصار وراثت چه مداركي لازم است ؟ مدت زمان صدور گواهي حصر وراثت چقدر است ؟
ý با استناد به مواد قانون امور حسبي ماده 360-361-362 به علاوه ماده قانون 11 شوراي حل اختلاف .
الف- فرم استشهاديه كه سه نفر در دفترخانه اسناد رسمي شاهد باشند و شاهدين از فاميل نباشند .
ب- گواهي ماليات بر ارث .
ج- گواهي فوت متوفي .
د- فتوكپي شناسنامه و كارت ملي تمام وراث .
ه- عقدنامه در صورت فوت مرد يا زن .
ر- دادخواست + فيش بانكي سي هزار ريال در صورتيكه اموال متوفي بالاي سي ميليون ريال باشد خواهان پرونده بايستي مبلغ 000/35 ريال جهت نشر آگهي به شماره حساب 106555611001 بانك ملي شعبه (سيبا) پرداخت نمايد .
در فرم حصر وراثت نسبت اشخاص (وراث) مشخص مي شود و آماده رأي مي گردد كه بايد در اين مرحله به امضاؤ قاضي كه به مدت يك هفته تا ده روز طول مي كشد ، برسد از رأي حاصله خواهان به تعداد وراث كپي و برابر اصل مي گردد . مدت زمان صدور گواهي حصر وراثت بر اساس ميزان دارائي متوفي متفاوت است . در صورتيكه بهاي تركه بيش از سي ميليون ريال باشد طبق ماده 361 و 362 ضرورت نشر آگهي وجود دارد و صدور گواهي پس از انقضاء يك ماه از تاريخ نشر آگهي است و در غير اين صورت وفق ماده 364 با بررسي ادله و بدون نشر آگهي گواهي صادر مي شود .
پرسش و پاسخ مهاجرت
1
2
3
4